Ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο όταν άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου τον ορισμό Black Friday. Δεν θα σας κρύψω πως αρχικά πίστεψα πως πρόκειται για κάποια Fashion Αμερικανιά τύπου Halloween, που όμως αυτή τη φορά θα “επέβαλε” για εκείνη τη μέρα το total black ντύσιμο. Τελικά έπεσα μέσα μόνο στο ένα σκέλος γιατίχωρίς αμφιβολία η μαύρη Παρασκευή αποτελεί την νέα,απόλυτη Αμερικανιά!

Η μέρα αυτή, που είναι η πρώτη Παρασκευή μετά τη γιορτή Thanksgiving (απορώ εμείς αυτό πως το αφήσαμε να μας ξεφύγει) σηματοδοτεί για τους Αμερικάνους την έναρξη της περιόδου των χριστουγεννιάτικων αγορών και την τελευταία 4ετία έχει χαρακτηριστεί από τρελούς τζίρους που κάνουν τους ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων να τρίβουν τα χέρια τους. Η μέρα αυτή περιλαμβάνει μεγάλες εκπτώσεις σε προϊόντα, τεράστιες ουρές σε πολυκατάστηματα και επικά μαλλιοτραβήγματα καταναλωτών για χάρη ενός προϊόντος σε τιμή ευκαιρίας. Πως θα μπορούσε να μη κάνει πάταγο μια τέτοια ημέρα και στη χώρα μας;

Η Μαύρη Παρασκευή με βρήκε πέρυσι (25 Νοεμβρίου) να περπατώ στους δρόμους της Ρώμης, όπου αρκετά (μη πω όλα) καταστήματα στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους είχαν στολίσει τις βιτρίνες τους με αφίσες, διαφημίζοντας τη συγκεκριμένη μέρα, καθώς επίσης και τις εκπτώσεις σε επιλεγμένα προϊόντα. Ο λόγος που δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη μέρα, ήταν ότι παρόλο που βρισκόμουν σε μία κατά κύριο λόγο τουριστική περιοχή, γεμάτη πολυκαταστήματα, κατακλυσμένη από χιλιάδες τουρίστες δεν είδα κοσμοσυρροή στα εμπορικά καταστήματα, ούτε εμπορική δραστηριότητα διαφορετική από τις προηγούμενες μέρες. Και κάπου εκεί, γύρω στις 10 το πρωί, και ενώ scrollαρα στο facebook βλέπω ξαφνικά δεκάδες φωτογραφίες έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα, με ουρές εκατοντάδων πελατών να καρτερούν υπομονετικά από έξω, την ώρα που θα ανοίξουν οι πύλες για να μπορέσουν να κονταροχτυπηθούν πάνω από ένα Laptop που είχε έκπτωση 50 ευρώ.

Laptop το οποίο πολύ πιθανόν να έβρισκαν στην ίδια τιμή με αγορά μέσω Internet 1 μήνα πριν, laptop που πριν μία βδομάδα μπορεί να είχε ακριβώς την ίδια τιμή στο κατάστημα και τώρα η αρχική του τιμή να ήταν αυξημένη και να είχε μια κόκκινη γραμμούλα από πανω, παραπέμποντας με αυτό το τρόπο στην NEA ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΤΙΜΗ η οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν μειωμένη.

Και ερχόμαστε στο σήμερα. Τέσσερις μέρες πριν την περιβόητη Μαύρη Παρασκευή που πλέον ξεκινάει 10 μέρες νωρίτερα με pre-Black Friday Week και βομβαρδισμό διαφημίσεων για τις ευκαιρίες που μας περιμένουν να της αρπάξουμε. Και χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις βρίσκεσαι με άδειο πορτοφόλι από το άγχος μη και δε προλάβεις την “κατάρρευση τιμών”.

Ευκαιρία για αγορές λοιπόν ή δικαιολογία για υπερκαταναλωτισμό; Να σαι σίγουρη πως η κατάρρευση τιμών δεν θα είναι κάτι διαφορετικό από τις ευκαιρίες που διαμορφώνουν τα μεγάλα καταστήματα εβδομαδιαία για να προωθήσουν κάποιο συγκεκριμένο προϊόν και δεν υπάρχει περίπτωση να διαφέρουν και πολύ από τα 10ήμερα εκπτώσεων που προηγήθηκαν αλλά και που θα ακολουθήσουν. Εννοείτε πως αν έχεις σταμπάρει κάτι εδώ και καιρό και το δεις με μεγάλη έκπτωση θα είναι μια συμφέρουσα αγορά αλλά μην δημιουργείς extra ανάγκες στον εαυτό σου μόνο και μόνο επειδή βλέπεις μια και καλά μειωμένη τιμή. Σκέψου, ενημερώσου και παρακολούθησε τις τιμές μέσω του διαδικτύου για αυτά που θέλεις να αποκτήσεις. Μην ξεχνάς πως τα Χριστούγεννα δεν είναι μακρυά και εκεί θα έχεις σίγουρα την ανάγκη για ψώνια και δώρα στους αγαπημένους σου ανθρώπους.

Ανυπομονώ για τη στιγμή που όντας από τους πιο έξυπνους λαούς θα σταματήσουμε να υιοθετούμε ότι Αμερικανιά μας πλασάρουν και θα προτείνουμε εμείς  νέες, πρωτοποριακές, έξυπνες ιδέες που θα αποτελούν την κινητήριο δύναμη της αγορά μας. Όπως και να χει η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

 

You May Also Like