(Καθώς το διαβάζεις, άκουσε και αυτό για να μπεις στο ρυθμό!)

Μπορεί άραγε ένα είδος χορού να σου διδάξει κάτι για την καθημερινότητά σου. Φυσικά και μπορεί! Η εμπειρία μου με τον χορό δεν είναι μεγάλη, μετράω μόλις λίγους μήνες στη σχολή της Lindy Hop Greece. Είναι όμως κάποια βασικά πράγματα τα οποία σου χτυπάνε έντονα την πόρτα μόλις μπεις στον χορό και χορέψεις.

Το μαγικό έρχεται στο σημείο που συνειδητοποιείς το εξής: Όλοι μας μπορούμε να μάθουμε τα βήματα, να πάρουμε έναν/μία παρτενέρ και να αρχίσουμε να χορεύουμε. Για να απολαύσεις όμως πραγματικά ένα κομμάτι όταν χορεύεις υπάρχουν κάποια βασικά συστατικά να ακολουθήσεις. Αν πάρεις κι εφαρμόσεις αυτά τα συστατικά και στην καθημερινότητά σου, τότε είναι που μαθαίνεις να απολαμβάνεις και τη ζωή!

1. Just Trust and Go with the Flow!

Πότε είναι η τελευταία φορά που εμπιστεύθηκες κάτι; Τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, το γεγονός ότι σε κάθε τι στραβό που θα συμβεί υπάρχει η λύση που θα το διορθώσει. Τελικά πότε είναι η τελευταία φορά που εμπιστεύθηκες τον εαυτό σου;Μιλώντας καθαρά από τη σκοπιά της ντάμας αυτή τη στιγμή, όταν χορεύεις Lindy Hop μπορεί να είσαι αρχάρια, να μη γνωρίζεις πολλές φιγούρες, να χάσεις τα βήματα… Μπορεί τέλος πάντων να συμβούν πολλά (είναι κι ένα από τα ωραία άλλωστε!).Είναι θαυμάσιό το πως λύνονται όλα, γιατί πολύ απλά δεν έχουν σημασία, όταν ξαφνικά αρχίζεις να εμπιστεύεσαι. Αρχικά, δείχνει απίστευτο σεβασμό στον καβαλιέρο με τον οποίο χορεύεις και αξίζει σε όλους απόλυτα! Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάς να χορεύεις έχοντας την πίστη ότι αυτός που σε καθοδηγεί δίνει τον καλύτερό του εαυτό.Από την άλλη, το πιο σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και να του αναγνωρίζεις ότι, ανεξάρτητα του τι μπορεί να κάνει ένας καβαλιέρος εσύ θα καταφέρεις να ανταπεξέλθεις με τον δικό σου τρόπο.Εδώ θα χρησιμοποιήσω μία έκφραση που μου αρέσει πολύ: Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις αν αξίζει να εμπιστευθείς κάποιον, είναι τελικά να τον εμπιστευθείς.Για τα υπόλοιπα, ξέρεις σίγουρα ότι εμπιστεύεσαι τον Εσένα!

2. Μην αγχώνεσαι.

Εδώ απλά θα περιγράψω τις σκέψεις που κυρίευαν το μυαλό μου μέχρι πριν λίγο καιρό, με το που μου έκανε κάποιος την ερώτηση: “Χορεύεις;”“Τώρα τι κάνω; Κάνω σωστά τα βήματα; Άραγε, πως είναι το bounce μου; Τώρα τι φιγούρα να κάνω; Τι κάνουν τα πόδια του καβαλιέρου μου; Αχ είναι πολύ γρήγορο το κομμάτι, θα το βγάλω μέχρι το τέλος;” Και άλλα πολλά τα οποία είχαν ρίζα σε μία σκέψη: “Αγχώνομαι ότι τελικά δε θα τα καταφέρω και ότι τελικά κάνω κάτι λάθος.Αν χορεύεις οποιοδήποτε είδος χορού και δε συνάντησες ποτέ αυτό το άγχος, πραγματικά σε χαίρομαι πάρα πολύ! Γιατί κάθε φορά που καταφέρνω και αποβάλλω ένα μεγάλο όγκο όλων αυτων των αγχωτικών σκέψεων συμβαίνουν δύο υπέροχα γεγονότα: Απολαμβάνω κάθε τραγούδι και πραγματικά δε χορταίνω να χορεύω.Ας κάνω λοιπόν και τον αντίστοιχο παραλληλισμό με την καθημερινότητα: Όταν σταματάμε να αγχωνόμαστε για το αν θα τα καταφέρουμε και προσπαθούμε να προβλέψουμε κάθε επόμενο δευτερόλεπτο, πολύ απλά δεν απολαμβάνουμε το δευτερόλεπτο που ζούμε τώρα. Οπότε, take a deep breath, και απόλαυσέ το. (Σκέφτεσαι το πως; Θα σου υπενθυμίσω το προηγούμενο κομμάτι της εμπιστοσύνης!)

3. (Όταν οδηγείς, σαν Καβαλιέρος): Μάθε να καθοδηγείς, όχι να χειραγωγείς.

Σα διεθνή όρο, ο Καβαλιέρος παίρνει το όνομα Leader, κι όχι τυχαία! Όταν χορεύεις, αυτός που καθοδηγεί είναι ο Leader. Αν ασχολείσαι λίγο με θεωρίες ηγεσίας, ξέρεις ότι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου ηγέτη είναι να σέβεται και τους ακόλουθούς του. Το leading σου δίνει τον έλεγχο, όχι όμως και κάποια εξουσία πάνω στον συνάνθρωπό σου. Καμία ανάγκη για εξουσία άλλωστε δε δημιούργησε και υγιείς σχέσεις.

4. (Όταν ακολουθείς, σα Ντάμα): Μάθε να δίνεις στον άλλο τον χρόνο του για να δημιουργήσει.

Η φράση που άκουγα πιο συχνά στα μαθήματα στη σχολή: “Μη βιάζεσαι. Μη βιάζεσαι.” Άραγε, γιατί να βιάζομαι; Ο χορός δεν είναι αγώνας δρόμου. Είναι μία βόλτα, όπως μας λένε από την αρχή.Έτσι είναι και κάθε συνομιλία μας, κάθε κοινωνική επαφή και κάθε σχέση που δημιουργούμε με τους γύρω μας. Δοκιμάστε την επόμενη φορά που θα συζητήσετε με κάποιον να μην τον διακόψετε την ώρα που μιλάει και να του δώσετε τον χρόνο να ολοκληρώσει ό,τι έχει να πει, χωρίς να σκέφτεστε όλα όσα έχετε να πείτε όταν τελειώσει τη φράση του. Δείτε στην πορεία πόσο πιο δημιουργική και παραγωγική θα γίνει η συζήτηση και η “βόλτα” σας με αυτόν τον άνθρωπο.

5. Μην ξεχνάς να το Διασκεδάζεις.

Λίγο ποιητικό και φιλοσοφικό, αλλά έχει τελικά αξία το να ζεις όταν ξεχνάς να το διασκεδάζεις; Με τα πάνω σου και τα κάτω σου, όταν θα χάσεις τα βήματα, όταν θα κουραστείς και θα χρειαστεί να πάρεις τον χρόνο σου μέχρι να μπεις ξανά στον χορό. Τι κι αν χάσεις αυτό το κομμάτι (ή την ευκαιρία).Όπως με τη διεθνή και εγχώρια δισκογραφία, έτσι και με τη ζωή, υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες. Επίσης υπάρχει και το Replay.Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις σε κάθε περίπτωση είναι το εξής: Feel the bounce and Keep on Lindying… and Living! Εγώ τουλάχιστον αυτό έμαθα να βάλω σαν κύριο στόχο από εδώ και πέρα και όταν χορεύω αλλά και όταν ζω την ημέρα μου! Και θα δηλώσω ότι μου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρω! Εσύ;

Written by: Φωτεινή Βαβίτσα

Photo by:www.flickr.com/photos/_fabrizio_/

You May Also Like