Τι ψυχαναγκασμός και τούτος!Δεν ξέρω αν φταίει η αλλαγή του έτους που με έχει πιάσει αυτό το “Τα βάζω όλα σε λίστες” αλλά υπόσχομαι να το αφήσω πίσω μου όσο προχωράει η χρονιά..

Ο σημερινός μου προβληματισμός έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις και δη εκείνη με το σύντροφο μας. Ένα πολύπλευρο κομμάτι της ζωής μας, που μας επηρεάζει άμεσα. Μη περιμένετε σε αυτό το άρθρο να διαβάσετε κάποια επιστημονική ανάλυση. Δεν έχω σπουδάσει ψυχολογία, ούτε είμαι σύμβουλος σχέσεων. Εδώ θα βρείτε μόνο εμπειρίες από το δικό μου χρονοντούλαπο που ίσως με κάποιο τρόπο βοηθήσουν και εσάς.

  • Κλείστε το κινητό. Δεν λέω να αποκοπείτε από τον έξω κόσμο αλλά δεν βρίσκετε ότι είναι λίγο τραγικό να περνάτε ώρες ατελείωτες με το σύντροφο σας έχοντας πιάσει ο καθένας τη γωνιά του στο καναπέ και να scroλάρετε σαν να μην υπάρχει αύριο αγνοώντας απλά ο ένας την ύπαρξη του άλλου; Σας διαβεβαιώ πως δεν υπάρχει κανένας θησαυρός στο Instagram, αλλά και αν εσείς πιστεύετε ότι υπάρχει, μπορείτε απλά να αναβάλετε το κυνήγι του για την επόμενη ώρα. Συζητήστε με τον άντρα/αγόρι σας, ενδιαφερθείτε για το πως πήγε η μέρα του και θα δείτε πόσο πιο όμορφα θα νιώσετε ανταλλάσσοντας λίγες μόνο κουβέντες. Μπορείτε από κοινού να αποφασίσετε μια ώρα της ημέρας που βολεύει και τους δύο και απλά να την αφιερώνετε ο ένας στον άλλο. Αν υπάρχουν παιδιά, καταλαβαίνω ότι μπορεί η διαδικασία αυτή να είναι πιο δύσκολη, μπορείτε όμως να ξεκλέψετε ένα μισαωράκι όσο εκείνα παίζουν λίγο μόνα τους ή βλέπουν το αγαπημένο τους παιδικό. Μην ξεχνάτε: Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος!
  • Να βγείτε ραντεβού. Δε ζω σε μια παραμυθόφουσκα. Ξέρω ότι ο έρωτας φεύγει με τα χρόνια και αντικαθίσταται με την αγάπη. Το να διατηρήσεις όμως μια σχέση ζωντανή χρειάζεται δουλειά και ένας βασικός παράγοντας είναι να μη ξεχνάει το ζευγάρι ότι είναι πάνω από όλα ΖΕΥΓΑΡΙ και όχι φίλοι. Ορίστε με το σύντροφο σας 1-2 ημέρες το μήνα που θα βγαίνετε ραντεβού οι δυο σας. Και όταν λέω ραντεβού εννοώ ραντεβού. Ντυθείτε, βαφτείτε και κάντε ξανά όλη εκείνη τη διαδικασία που κάνατε στο πρώτο σας ραντεβού. Μπορείτε να πάτε για φαγητό σε ένα όμορφο εστιατόριο ή ακόμα και για έναν καφέ αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος. Μπορείτε να συζητήσετε για τα σχέδια σας, τους προβληματισμούς σας και θα σας συμβούλευα να αφήσετε τα παιδιά λίγο έξω από αυτό. Έτσι και αλλιώς όλο για εκείνα μιλάτε. Τώρα είναι η δικιά σας στιγμή.
  • Να μάθετε να υποχωρείτε. Ίσως ο σημαντικότερος κανόνας για εμένα. Ο βασικός λόγος που διαλύονται σχέσεις στις μέρες μας είναι απλά ότι έχουμε γίνει πιο εγωιστές από ποτέ. Κι όμως, αν απλά δίνουμε και εμείς κάθε τόσο τόπο στην οργή όλα θα είναι πιο απλά. Ο σύντροφος σου θα το καταλάβει και θα το εκτιμήσει. Κανείς δε θέλει να είναι μέσα σε μια σχέση τοξική γεμάτη καυγάδες και φωνές. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και ο διάλογος είναι τα δύο στοιχεία που θα βοηθήσουν τη συμβίωση σας να πάει σε άλλο επίπεδο.
  • Μη συγκρίνετε τη σχέση σας με άλλες. ” Ο Τηλέμαχος πήρε στη Φρειδερίκη λουλούδια του Αγίου Βαλεντίνου, εσύ δε μου πες ούτε χρόνια πολλά…”. Δε νομίζετε ότι ήρθε η ώρα απλά να σταματήσετε να συγκρίνετε τη σχέση σας με όλα αυτά που βλέπετε στα social media ή ακούτε από τις φίλες σας; Πρώτον τα μισά από αυτά βλέπετε δεν ισχύουν και δεύτερον και να ισχύουν ποιος νοιάζεται; Εσείς έχετε διαλέξει τον άνθρωπο που σας κάνει ευτυχισμένη με όλα τα καλά και τα στραβά του. Μη προσπαθείτε να τον αλλάξετε απλά για να μοιάζει ιδεατός στον μαγικό ψευτόκοσμο του instagram γιατί και εκείνος θα καταπιέζεται να γίνει κάποιος που δεν είναι και εσείς θα κυνηγάτε συνέχεια μια προσποιητή ευτυχία.
  • Δημιουργήστε τους δικούς σας κανόνες. Το ζευγάρι πρέπει να κοιμάται το βράδυ μαζί. Το ζευγάρι δεν πρέπει να βλέπει τηλεόραση την ώρα που τρώει γιατί αποξενώνεται. Το ζευγάρι το ένα..το ζευγάρι το άλλο…Φτάνει! Κλείστε τα αυτιά σας στους “χρυσούς κανόνες” των σχέσεων αν αυτό σας αγχώνει και σας δημιουργεί εντάσεις. Δεν λειτουργούν όλες οι σχέσεις με τον ίδιο τρόπο γιατί πολύ απλά οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Κάτι που μπορεί να λειτουργεί στην πλειοψηφία των ζευγαριών σε εσάς μπορεί να δημιουργεί προβλήματα. Εσείς και μόνο εσείς αποφασίζετε τι λειτουργεί και τι όχι στη δική σας ζωή. Γυρίστε την πλάτη σας στις σειρήνες και γίνεται κυρίαρχοι της σχέσης σας.

Καμία σχέση δεν είναι αψεγάδιαστη. Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Υπάρχουν μόνο μικρές, γλυκές στιγμές στην καθημερινότητα μας και εγώ ελπίζω με αυτό το άρθρο να σας βοηθήσω να τις κάνετε ακόμα περισσότερες. Αφήνω εδώ και το τραγουδάκι που άκουγα καθώς έγραφα αυτό το άρθρο. Είναι άλλωστε η δικιά μας συνήθεια 🙂 Μέχρι να τα ξαναπούμε να προσέχετε και να περνάτε όμορφα!

-ΧοΧο

You May Also Like