Όλο και πιο συχνά βρίσκομαι ανάμεσα σε συζητήσεις φίλων και γνωστών με επίκεντρο το ποιος έχει τη χειρότερη δουλειά!

It’s time for for a new job

Το ανησυχητικό δε, είναι ότι το παράπονο δεν στοχεύει αποκλειστικά στο χρηματικό κομμάτι που θα ήταν και το πιο σύνηθες αλλά στο περιεχόμενο της δουλειάς αυτής καθεαυτήν. Στην ερώτηση αν θα ήσουν πιο ευτυχισμένος παραμένοντας στη σημερινή σου δουλειά με μια αύξηση της τάξεως των τριακοσίων ευρώ η απάντηση είναι πως “ναι θα ήμουν, αλλά μόνο προσωρινά!”. Και για να μιλήσουμε τη γλώσσα της εποχής, αυτό που χαρακτηρίζει πάνω από τους μίσους εργαζομένους (δε τολμώ να φανταστώ ποσοστό γιατί είμαι σίγουρη ότι είναι τρομακτικά μεγάλο) είναι το hastag που πολλοί το θέλουν αλλά δεν τολμούν να γράψουν:#ihatemyjob!

Και κάπου εδώ, έρχεται το μέγα ερώτημα: “Πως μπορείς να ζήσεις μια ζωή σε μια δουλειά που μισείς; Μπορείς να κάνεις στροφή στη καριέρα σου; Και αν ναι, πως;”.

Αν αναλογιστεί κανείς πόσες ώρες την ημέρα περνάμε δουλεύοντας θα καταλάβει ότι η ανάγκη να αγαπάμε αυτό που κάνουμε δεν είναι καπρίτσιο, όπως κάποιοι επικριτές θα τρέξουν να το χαρακτηρίσουν αλλά απαραίτητος παράγοντας επιβίωσης στην αρένα της καθημερινότητας.

Για να δούμε όμως πως μπορούμε να κάνουμε αυτή τη πολυπόθητη στροφή στην καριέρα μας:

  • Θέσε ξεκάθαρο στόχο: Για να μπορέσεις να αλλάξεις δουλειά πρέπει πρώτα να βρεις τι είναι αυτό που θέλεις να κάνεις. Τι είναι αυτό που σε γεμίζει. Πάρε το χρόνο σου και ανακάλυψε με τι θα ήθελες να ασχοληθείς. Έχεις τα προσόντα και τις γνώσεις να το κάνεις; Και αν όχι πως μπορείς να τα αποκτήσεις και με ποιο τρόπο;
  • Δικτυώσου: Να σαι σίγουρη ότι η δουλειά των ονείρων σου δε θα σε βρει στο καναπέ του σπιτιού σου. Προσπάθησε να δικτυωθείς, να γνωρίσεις ανθρώπους του τομέα που ενδιαφέρεσαι (πχ πήγαινε σε συνέδρια, events, σεμινάρια) και με αυτόν το τρόπο να σαι σίγουρη ότι θα σου ανοίξουν πόρτες.Plus θα έρθεις σε επαφή με ένα σωρό ανθρώπους που έχετε κοινά ενδιαφέροντα.
  • Κλείσε τα αυτιά στις σειρήνες: “Καλά θα αφήσεις τη δουλειά σου σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς;”, ” Είσαι μεγάλη για να κάνεις επαγγελματική στροφή!”, “Σε κανέναν δεν αρέσει η δουλειά που κάνει, δεν είσαι η μοναδική!” είναι μόνο κάποιες από τις “αισιόδοξες” φράσεις που ακούς κατά καιρούς από τον περίγυρο. Κλείσε τα αυτιά στις σειρήνες και κυνήγησε το όνειρο σου.
  • Μην απογοητεύεσαι: Αν είσαι της άποψης ότι όταν θέλεις κάτι πολύ το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις να σε ενημερώσω ότι κάτι τέτοιο ισχύει μόνο στις ρομαντικές ταινίες. Για να πετύχεις το στόχο σου θέλει σκληρή δουλειά, συνεχείς προσπάθειες και φυσικά τύχη! Το πιο πιθανό είναι να συναντήσεις αρκετά εμπόδια στο δρόμο προς το στόχο σου γι αυτό πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και επιμονή! Μόνο έτσι θα τα καταφέρεις.

Δεν ξέρω αν τελικά καταφέρεις να το πάρεις απόφαση, ούτε αν ποτέ πετύχεις το πολυπόθητο #ilovemyjob! Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Αξίζει να το προσπαθήσεις, αφήνοντας πίσω το : ” Τι θα γινόταν εάν…..;;;” που θα σε κυνηγάει μια ζωή!

-Χοχο

You May Also Like