Μόνο το δικό μου πορτοφόλι είναι άδειο ή πρόκειται για κάποια γενική μεταΧριστουγεννιάτικη επιδημία και να ηρεμήσω;

Ωραία τα Χριστούγεννα δε λέω αλλά για κάποιο περίεργο λόγο το ύψος των καταθέσεων λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τα κιλά που παίρνουμε. Όσο ανεβαίνουν τα κιλά στη ζυγαριά τόσο μειώνονται τα χαρτονομίσματα στο κουμπαρά. Λίγο τα δώρα, λίγο η υπερκαταναλωτική διάθεση που μας πιάνει τις γιορτές όταν έρχεται η ώρα του οικονομικού απολογισμού ένας κόμπος ανεβαίνει στο λαιμό και ψάχνουμε ένα καναπέ να λυποθημήσουμε με την ησυχία μας.

Στοοοοοοοοοπππππ…Μη λιποθυμάς! Ότι ξόδεψες, ξόδεψες. Τώρα είναι η στιγμή να συμμαζευτείς και να προσπαθήσεις να βγάλεις τα σπασμένα.Πάρε στυλό ανά χείρας, το καινούργιο σου ημερολόγιο (έλα τώρα…όλες πήραμε..Ήταν ένα δώρο στον εαυτό σου που το άξιζες) και άρχισε να σημειώνεις όλους τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς και να αποταμιεύσεις.

  • Κατάγραψε τα έσοδα και τα έξοδα σου. Δημιούργησε κατηγορίες και σημείωνε το κάθε τι που ξοδεύεις. Με αυτό το τρόπο θα έχεις μια γενική εικόνα στο τέλος του μήνα με το που φεύγουν τα λεφτά σου. Είναι στο σπίτι; Στη διασκέδαση;Στα ψώνια; Όπως και να χει πρέπει να ξέρεις και μετά να αποφασίσεις από που μπορείς να κόψεις. Αν είσαι παραδοσιακός τύπος μπορείς να καταγράφεις τα πάντα στο ημερολόγιο σου. Αν πάλι αγαπάς τη τεχνολογία υπάρχουν πολλές εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν. Εγώ αυτό το καιρό χρησιμοποιώ την εφαρμογή Spending Tracker.
  • Θέσε στόχους. Όταν κυνηγάς ένα στόχο το κίνητρο για αποταμίευση είναι μεγαλύτερο. Μπορείς να θέσεις στόχους μακροπρόθεσμους αλλά και βραχυπρόθεσμους. Παράδειγμα μπορείς να πεις εγώ θέλω να μαζέψω λεφτά για να πάρω εκείνη την ακριβή τσάντα που θέλω εδώ και καιρό ή θέλω να αποταμιεύσω για να πάρω δικό μου αμάξι. Ακόμα και αν αλλάξεις γνώμη θα σου χουν μείνει τα λεφτά 🙂
  • Μην κάνεις αυθόρμητες αγορές. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρασυρόμαστε σε περιττά έξοδα λόγω ευχάριστης διάθεσης. Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν πραγματοποιήσεις κάποια αγορά είναι : ” Το χρειάζομαι πραγματικά;”. Το πιο πιθανό είναι να ακούσεις το καταναλωτικό ον που κρύβεις μέσα σου να απαντά ναι, γι αυτό το λόγο πρέπει δώσεις στον εαυτό σου μία εβδομάδα περιθώριο να το σκεφτεί. Αν μετά από μια βδομάδα και πολύ σκέψη εξακολουθείς να πιστεύεις ότι το χρειάζεσαι τι να πω…Πάρτο! Ή μάλλον όχι.Δες μια σειρά στο Netflix και θα σου περάσει 😉 !
  • Βάλε όρια στα έξοδα σου. Αφού έχεις καταγράψει τα έξοδα σου, δες από που μπορείς να κόψεις. Όλο και κάτι θα βρεις. Δεν είναι ανάγκη για παράδειγμα να αγοράζεις καφέ από έξω στη δουλειά. Μπορείς να ετοιμάζεις το ρόφημα σου στο σπίτι και να το παίρνεις μαζί σου σε ένα θερμός. Μπορεί να φαίνεται μικρό καθημερινό έξοδο και να λες έλα μωρέ με ένα ευρώ δε σωνόμαστε αλλά αν δεις το μηνιαίο κόστος στον προϋπολογισμό σου μπορεί να ξεπερνά τα 30 ευρώ.
  • Βάζε ένα συγκεκριμένο ποσό στην άκρη κάθε μήνα. Όρισε ένα ποσό ανάλογα με το εισόδημα σου και απλά αφαίρεσε το από τα έσοδα σου. Σαν να μην υπάρχει. Αν λόγου χάρη παίρνεις 650 ευρώ πες εγώ από σήμερα παίρνω 630 και αυτά τα 20 ευρώ θα τα βάζω κάθε αρχή του μήνα στο κουμπαρά μου. Μια ευχάριστη έκπληξη θα σε περιμένει όταν μετά από μήνες τον σπάσεις. Αν σου φαίνεται μαζεμένο το ποσό τότε μπορείς απλά να ρίχνεις 1 ευρώ κάθε μέρα στο κουμπαρά σου ή να βάζεις τα κέρματα από τα ρέστα του supermarket.

Ξέρετε γιατί έγραψα το σημερινό άρθρο ε; Για να τα εφαρμόσω πρώτη εγώ. Ελάτε να μου κάνετε παρέα, να μην αισθάνομαι μόνη μου. We can do it! Αφήνω αυτό εδώ για εμψύχωση (Κάπως μου άρεσε που στα τελευταία άρθρα ανέβαζα και ασορτί τραγουδάκι και είπα να το κάνω συνήθεια! Τι λέτε σας αρέσει;)

Μέχρι να τα ξαναπούμε να περνάτε όμορφα!

-Χοχο

You May Also Like